Η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, είπε την Πέμπτη ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σε τελετή βράβευσής του για την... συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο Άαχεν της Γερμανίας, ο κ. Τρισέ, σύμφωνα με το Reuters, παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρζώνης, καθώς και την άσκηση βέτο από τις ευρωπαϊκές αρχές αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.
«Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής», είπε.
«Αλλά αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό», προσέθεσε.
«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως το Συμβούλιο στη βάση μίας πρότασης από την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να πάρουν αποφάσεις για την εν λόγω χώρα», σημείωσε.
«Ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και στοιχεία ουσιαστικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το κοινό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι κατ' ανάγκην ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ένα υπουργείο που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρία σημεία:
«Το πρώτο είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το δεύτερο είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το τρίτο είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς».
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου