Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μείωση αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά 5% για τα υψηλά εισοδήματα

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, ο συντελεστής 5% για την έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά εισοδήματα, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υψηλόβαθμα...
στελέχη της δημόσιας διοίκησης και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι μεταξύ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής που πρότεινε  την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στoν ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

Η τρόικα έχει ζητήσει την διευθέτηση μέτρων ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί παρεμβάσεις που θα καλύψουν αυτή την διαφορά. Ειδικότερα, η τρόικα εκτιμά ότι από τα 6,5 δισ. που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ισοδύναμα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν και ζητούν εναλλακτικές προτάσεις για να καλυφθούν 3,8 δισ. περίπου επιπλέον.
Υπενθυμίζεται πως το επικαιροποιημένο Μνημόνιο συμφωνήθηκε με τη τρόικα πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και οι αλλαγές που ακολούθησαν δεν έτυχαν της έγκρισης των στελεχών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης που είχε αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Ιουνίου η κυβέρνηση έπρεπε να εισπράξει μέσα στο 2011 περίπου 6,5 δισ. ευρώ ή  23,1% των συνολικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Έτσι, είχε δεσμευθεί πως θα προχωρούσε σε μείωση φοροαπαλλαγών και στην θέσπιση έκτακτης εισφοράς με στόχο να εισπράξει 2,45 δισ. ευρώ. Η έκτακτη αυτή εισφορά που θα επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα το πρωί της Πέμπτης, πριν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, υπήρξε μία κατ' αρχήν συμφωνία στο πακέτο των μέτρων που είναι περίπου στο πλαίσιο των αρχικών ρυθμίσεων.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί ξανά στις 3 το μεσημέρι με τους ελεγκτές και εκτιμάται ότι δεν θα μεταβεί τελικώς σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς προέχει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η τελική συμφωνία με την τρόικα.

Η ανακοίνωση των μέτρων από τον κ. Βενιζέλο θα γίνει στις 5 το απόγευμα.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε στο ΚΤΕ Οικονομικών είναι:

  • Έκτακτη εισφορά 5% στα «πολύ υψηλά εισοδήματα» και τα εισοδήματα των αιρετών στελεχών της Αυτοδιοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Ο συντελεστής 5% θα επιβληθεί στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 1% έως 20.000 ευρώ, 2% έως τα 50.000 και 3% πάνω από τα 50.000.  Αφού θα μειωθεί το αφορολόγητο, εκτιμάται ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα κάτω από 100.000 ευρώ.
  • Θα επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την έδρα και άλλα κριτήρια. Το τέλος εκτιμάται ότι θα είναι 100-300 ευρώ ανά ΑΦΜ, ενώ μάλλον θα εξαιρούνται όσοι έκαναν έναρξη εργασιών τα 5 τελευταία έτη.
  • Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 από 12.000 ευρώ σήμερα. Θα εξαιρεθούν οι κάτω των 30 ετών, οι άνεργοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.
  • Για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Βενιζέλος είπε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση το πρωί από την τρόικα για την εξίσωση του φόρου με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και ότι ο ίδιος προσπάθησε να διαπραγματευτεί όσο το δυνατόν πιο σκληρά. Ο υπουργός πρότεινε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την οποία εκτιμάται ότι η λιανική τιμή θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά περίπου το λίτρο. Ο ΕΦΚ σήμερα είναι 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα και θα αυξηθεί στα 61 ευρώ/1.000 λίτρα. Η εξίσωση του φόρου εκτιμάται ότι θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2013.
  • Για τα ακίνητα πρότεινε να μειωθεί (όπως ήταν γνωστό και τις προηγούμενες ημέρες) το ατομικό αφορολόγητο για την ακίνητη περιουσία στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ σήμερα, ενώ δεν θα επιβληθεί τέλος ακίνητης περιουσίας, το οποίο θα ενσωματωνόταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ισχύει για φέτος το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΦΜΑΠ θα υπάρχει κλιμάκωση στους συντελεστές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: