Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κατά 300 λιγότερες οι κλινικές του ΕΣΥ

Προς συνένωση οδεύουν 300 από τις 1.900 κλινικές που λειτουργούν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν στις 1.600. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο...
Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντήθηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων.
"Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μείωση, καθώς πριν από 15 χρόνια οι κλινικές του ΕΣΥ δεν ξεπερνούσαν τις 950", είπε ο υπουργός Υγείας και σημείωσε: "Χαλάμε μαγαζιά... Δεν πειράζει, από το να κλείσουμε νοσοκομεία".
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι για τα 131 δημόσια νοσοκομεία θα προκύψουν 83 διοικήσεις, ενώ ανέφερε ότι το πόρισμα των συγχωνεύσεων είναι έτοιμο και θα δοθεί προς συζήτηση στις περιφέρειες, προτού αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και κατατεθεί ακολούθως στη Βουλή.
"Είμαστε μέσα στον προϋπολογισμό του 2011. Θα πετύχουμε το στόχο και με το παραπάνω, χωρίς να κλείνουμε νοσοκομεία και να απολύουμε ανθρώπους. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά" δήλωσε ο υπουργός.
Τόνισε, ωστόσο, στους διοικητές ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τα ποντίκια χορεύουν κάτω από τα πόδια τους". Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα σε μεγάλο αθηναϊκό νοσοκομείο, όπου για νοσηλεία μίας ώρας ασφαλιστικό ταμείο πλήρωσε νοσηλεία 2 ημερών.
Αναφερόμενος στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, ο κ. Λοβέρδος είπε πως τα έσοδα είχαν προϋπολογιστεί στα 85 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τα 34 εκατομμύρια.
Σε ό,τι αφορά τη μηχανοργάνωση στα νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι έχει εφαρμοστεί στο 80% εξ αυτών, καθώς από τα 131, τα 15 δεν τα έχουν ακόμη καταφέρει. Πρόκειται για τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης, το Αγία Ολγα, το Ασκληπιείο, τα νοσοκομεία της Κω και της Καλύμνου, των Φιλιατών και της Πρέβεζας και του Κίλκις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: