Αποτροπιασμό προκαλούν οι καταγγελίες ακτιβιστών της Συρίας για το βασανισμό και τη δολοφονία ενός 13χρονου αγοριού που συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στις διαδηλώσεις στην πόλη Ντεράα. Στο Διαδίκτυο έχει... αναρτηθεί ένα βίντεο που δείχνει την κακοποιημένη και ακρωτηριασμένη σορό του 13χρονου, που -σύμφωνα πάντα με τους αντικαθεστωτικούς- επεστράφη στην οικογένειά του υπό τον όρο ότι δεν θα μιλήσουν για το τραγικό τέλος του. Στη σκιά του περιστατικού οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν με τα πιο σκληρά λόγια για την καταστολή στη Συρία, ενώ η Unicef ανακοινώνει ότι 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από πραγματικά πυρά.
Ο 13χρονος Χαμζά Αλί αλ-Χατίμπ συνελήφθη στις 29 Απριλίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε ένα χωριό στη νότια Συρία κοντά στην πόλη Ντεράα, η οποία αποτελεί ένα από τα προπύργια της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τύχη του για ένα ολόκληρο μήνα, προτού επιστραφεί η ακρωτηριασμένη σορός στην οικογένειά του υπό τον όρο ότι δεν θα μιλούσαν ποτέ για την κατάληξη του παιδιού, όπως αναφέρουν ακτιβιστές.
Η σορός του 13χρονου «μαρτυρά» όμως καθαρά τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας, όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο οι New York Times επικαλούμενες βίντεο με τη σορό του παιδιού που αναρτήθηκε στο YouTube (ΠΡΟΣΟΧΗ το περιεχόμενο είναι πολύ σκληρό).
Το πρόσωπο του παιδιού είναι χτυπημένο. Το δέρμα του είναι κακοποιημένο, έχει βαριά εγκαύματα και τραύματα από σφαίρες, που πιθανότατα θα τον είχαν τραυματίσει, αλλά δεν θα τον σκότωναν. Το σαγόνι του και οι επιγονατίδες του είναι σπασμένες, σύμφωνα με τον ανώνυμο αφηγητή του βίντεο, ενώ έχουν ακρωτηριαστεί τα γεννητικά του όργανα.
«Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις του δόλιου Μπασάρ. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Που είναι τα διεθνή δικαστήρια;» λέει ο αφηγητής.
Το βίντεο έχει προκαλέσει κατακραυγή εντός και εκτός Συρίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρούν διά στόματος της επικεφαλής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον σε σκληρές δηλώσεις για την άγρια καταστολή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο καταγγελλόμενος βασανισμός του αγοριού δείχνει την «πλήρη κατάρρευση» της προθυμίας των συριακών Αρχών να ακούσουν τους διαδηλωτές, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτήρισε τρομακτικό και αποκρουστικό το περιστατικό, λέγοντας ότι η εξουσία του Σύρου προέδρου αποδυναμώνεται.
«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αυτό το παιδί δεν σκοτώθηκε μάταια, αλλά η συριακή κυβέρνηση θα τερματίσει τη βαναυσότητα και θα αρχίζει τη μετάβαση σε μία πραγματική δημοκρατία» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του αγοριού, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Δέκα εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία έχουν οδηγήσει στο θάνατο περισσότερων από 1.000 αντικαθεστωτικών από πυρά του καθεστώτος, όπως καταγγέλλουν οι ακτιβιστές. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά (Unicef) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 30 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από πραγματικά πυρά στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η Unicef υπενθυμίζει την ύπαρξη πολλών πληροφοριών που αναφέρουν ότι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών στη Συρία που τραυματίζονται, κρατούνται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, βασανίζονται ή ακόμη και σκοτώνονται από τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Αν και η Unicef δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις ακριβείς συνθήκες των συμβάντων, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τις πρόσφατες εικόνες που δείχνουν παιδιά να κρατούνται αυθαίρετα, να είναι θύματα βασανιστηρίων ή κακοποίησης η οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, τα οδηγεί και στο θάνατο» αναφέρει η οργάνωση.
Eγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταγγέλλει η HRW
Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στη Συρία στη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων στην πόλη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, κατήγγειλε η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.
Σε ανακοίνωσή της, η HRW επικαλείται πληροφορίες για «συστηματικές δολοφονίες και για βασανιστήρια από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας στη Ντεράα από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στις 18 Μαρτίου, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια φρίκη», η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 50 σχετικές μαρτυρίες.
Οι μαρτυρίες αυτές ακούγονται κατά ένα μεγάλο μέρος για πρώτη φορά και προς το παρόν είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς οι συριακές αρχές εμποδίζουν τη διακίνηση πληροφοριών. Αναφέρονται σε συστηματικές δολοφονίες, βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς και κράτηση ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.
«Εδώ και πάνω από δυο μήνες, οι συριακές αρχές σκοτώνουν και βασανίζουν συμπολίτες μας» δήλωσε η Σάρα Λι Ουίτσον, υπεύθυνη της HRW για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την οποία οι πράξεις αυτές μένουν ατιμώρητες.
«Πρέπει να μπει ένα τέλος σ' αυτό, διαφορετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εγγυηθεί ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε.
Η HWR εκτιμά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Συρίας και ότι, εάν αυτό δεν είναι αρκετό, η Συρία θα πρέπει να κληθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Η HWR υπενθυμίζει ότι οι διαδηλώσεις στη Ντεράα άρχισαν στα μέσα Μαρτίου μετά τη σύλληψη και το βασανισμό δεκαπέντε παιδιών και νέων που κατηγορήθηκαν για γκράφιτι με αντικυβερνητικά συνθήματα.
Στη συνέχεια οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιγαν συστηματικά πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας 418 ανθρώπους μόνο στην επαρχία Ντεράα και 887 σ΄ολόκληρη τη Συρία, σύμφωνα με εκτιμήσεις Σύρων ακτιβιστών. Η HRW επισημαίνει πάντως ότι οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.
Μεταξύ των πιο μεγάλων σφαγών, η HRW αναφέρει αυτές που σημειώθηκαν στι διάστημα από τις 25 ως τις 29 Απριλίου, όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον εναντίον κατοίκων γειτονικών με τη Ντεράα χωριών που πήγαν στην πόλη για να βοηθήσουν στον τερματισμό της πολιορκίας της, φέρνοντας μαζί τους τρόφιμα και νερό. Στο διάστημα αυτό σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου