Η Κίνα έκανε γνωστό την Τρίτη ότι θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, ενισχύει σημαντικά τις... πιθανότητες να διαδεχθεί η Κρ.Λαγκάρντ τον Ντομινίκ Στρος-Καν.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών έχει αναδειχθεί η ισχυρότερη υποψήφια για την αντικατάσταση του Στρος-Καν, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα κι αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα βιασμού.
«Έχουμε ευρωπαϊκή συναίνεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουέν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η Κρ.Λαγκάρντ να αναλάβει το θώκο.
«Το ευρώ χρειάζεται την προσοχή μας, χρειάζεται να έχουμε (τη στήριξη) των Ευρωπαίων, οι Κινέζοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ» πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για το εάν το Πεκίνο θα υποστηρίξει τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών.
Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.
Αν και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ο αντικαταστάτης του Στρος-Καν να προέρχεται από την Ευρώπη, οι αναδυόμενες οικονομίες επιθυμούν η διαδοχή να πάψει να είναι ευρωπαϊκή και ο νέος επικεφαλής του ΔΝΤ να προέλθει από τους κόλπους τους.
Αν και το Μεξικό πιέζει να διαδεχθεί τον Στρος-Καν ο κεντρικός του τραπεζίτης, Αγκουστίν Κάρστενς, οι αναδυόμενες οικονομίες (για παράδειγμα Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) -που φαίνονταν να επιθυμούν υποψήφιο μη Ευρωπαίο- δεν συγκροτούν «συμπαγές μέτωπο» έναντι των δυτικών.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, καθώς χειρίζεται τα πακέτα δανεισμού αρκετών ευρωπαϊκών χωρών -όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Αρκετές εξ αυτών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ. Η Ιρλανδία ανακοίνωσε το ίδιο την Τρίτη.
Η υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Λουσίντα Κρέιτον είπε ότι πιθανότατα και η Ιρλανδία θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Λαγκάρντ.
«Ήδη έχουμε τη στήριξη της Νέας Ζηλανδίας κι ενός αριθμού ευρωπαϊκών χωρών στην Κριστίν Λαγκάρντ. Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να την υποστηρίξουν και αυτές» είπε η Κρέιτον στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Μια «συμφωνία κυρίων» όριζε ότι Ευρωπαίος τοποθετείτο στην ηγεσία του ΔΝΤ και Αμερικανός στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς.
Πηγές στην Ουάσινγκτον πάντως λένε ότι θα υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το θώκο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν πάνω από τις μισές από τις ψήφους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν ποιος θα αναλάβει τη διεύθυνσή του.
Το ΔΝΤ διευθύνεται προσωρινά από το δεύτερο τη τάξει στέλεχός του, τον Αμερικανό Τζον Λίπσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να παραιτηθεί τον Αύγουστο.
Έχει οριστεί πως ο επόμενος γενικός διευθυντής ή η επόμενη γενική διευθύντρια του οργανισμού θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ως την 30ή Ιουνίου.
Τη Δευτέρα το Μεξικό επιδίωξε να προβάλει την υποψηφιότητα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αγκουστίν Κάρστενς, όμως η Βραζιλία εμφανίστηκε να διστάζει, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.
Κυβερνητικές πηγές στην Μπραζίλια έλεγαν πως υπάρχει η αίσθηση πως ο Αγκ.Κάρστενς είναι απίθανο να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να καταλάβει το θώκο.
Η Ρωσία έχει κάνει γνωστό ότι θα υποστηρίξει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο, ενώ πηγές αναφέρουν πως ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Μάνιουελ ενδέχεται να αναδειχθεί και αυτός υποψήφιος.
Η Κρ.Λαγκάρντ, η οποία μιλά άπταιστα αγγλικά και είχε ανακηρυχθεί η καλύτερη υπουργός Οικονομικών στην ευρωζώνη το 2010 από την εφημερίδα Financial Times, δεν έχει κάνει σχόλια για την πιθανή υποψηφιότητά της, αν και ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι θέλει τη θέση.
Θα διωχθεί δικαστικά η Λαγκάρντ;
Έρευνα για κατάχρηση εξουσίας έχει ζητήσει η γαλλική εισαγγελία από το ειδικό δικαστήριο (CJR) που είναι επιφορτισμένο με τη δίωξη αδικημάτων υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η επιτροπή ερευνών του ειδικού δικαστηρίου θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδό της στις 10 Ιουνίου, αναφέρει δικαστική πηγή, οπότε θα εξεταστούν οι προσφυγές κατά της Λαγκάρντ.
Η επιτροπή μπορεί να στείλει την υπόθεση στο αρχείο, να ζητήσει επιπλέον στοιχεία ή να γνωμοδοτήσει υπέρ της έναρξης έρευνας.
Αυτό που θα εξεταστεί είναι μια απόφαση της υπουργού να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο, και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη, για τη διευθέτηση μιας διένεξης ανάμεσα στον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Adidas το 1993.
Στο τέλος αυτής της αμφισβητούμενης διαιτησίας, που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2008, επιδικάσθηκαν στον πρώην επιχειρηματία 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να του καταβάλει το δημόσιο.
Οι κατηγορίες σε βάρος της υπουργού επιφέρουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
ΑΠΕ/Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου