Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Παρατηρώντας μια έκρηξη ηφαιστείου στο Εκουαδόρ...

Το ηφαίστειο Τουνγκουράχουα του Εκουαδόρ, εκσφενδόνισε πυρακτωμένες πέτρες, σε απόσταση άνω του ενός μιλίου, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας.
Η ισχυρή έκρηξη, ανάγκασε τουλάχιστον 300 ανθρώπους να εγκαταλείψουν φοβισμένοι τα σπίτια τους. Μάλιστα, τα σχολεία της περιοχής παραμένουν για τρεις μέρες κλειστά, αφού η τέφρα του ηφαιστείου έχει πλημυρίσει τις γύρω πόλεις.

Βροντερές εκρήξεις ακούγονται σε απόσταση μιλίων από το Tungurahua, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά των Άνδεων 84 μίλια νοτιοανατολικά της πρωτεύουσα του Ισημερινού, Κίτο.

Επιστήμονας της γεωφυσικής, παρατηρώντας την έκρηξη του ηφαιστείου, τόνισε πως πυρακτωμένοι ογκόλιθοι, προσγειώνονταν σε ακτίνα 1,2 μιλίων από τον κρατήρα του ηφαιστείου: «τα πιο μικρά κομμάτια, έχουν μέγεθος αμαξιού, ενώ τα μεγαλύτερα φορτηγού. Μπορούν να ανοίξουν τεράστιους κρατήρες», τόνισε στο Associated Press, η Σιλβάνα Χιλντάγκο.Μάλιστα, αποκάλεσε το επίπεδο της έκρηξης, μέτριο ως ισχυρό. Η πολιτική άμυνα της χώρας, ανακοίνωσε πως ένα έντονο «κύμα» τέφρας, έφτασε στο τουριστικό θέρετρο Μπάνος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 3 μιλίων και είναι γνωστό για τις θερμές πηγές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: