Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σαν σήμερα πέθανε ο Χίτσκοκ!

Σαν σήμερα το 1980 άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος άγγλος σκηνοθέτης Alfred Hitchcock.
Ο Hitchcock με καριέρα που μετρά πάνω από 50 ταινίες και μισό αιώνα επιτυχιών αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους σκηνοθέτες της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ακόμη και σήμερα, 21 χρόνια μετά το θάνατό του αποτελεί πρότυπο και πηγή έμπνευσης για πολλούς νεότερους σκηνοθέτες.

Ο Hitchcock γεννήθηκε το 1899 στο...
 East End του Λονδίνου. Ένα περιστατικό που επηρέασε βαθύτατα αργότερα το ύφος των ταινιών του ήταν η απόφαση του πατέρα του όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ή πέντε ετών, να τον στείλει με μια επιστολή στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί ο αρχιφύλακας, αφού διάβασε την επιστολή, έκλεισε το μικρό Hitchcock σε ένα κελί για δέκα λεπτά λέγοντάς του «Nα τι κάνουμε στα κακά παιδιά».  Ίσως έτσι εξηγείται το συχνό μοτίβο που εμφανίζεται στις ταινίες του με τον αθώο που κατηγορείται άδικα και προσπαθεί με όποιον τρόπο μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του.

Στα 20 του χρόνια ο Hitchcock έπιασε δουλειά σε ένα κινηματογραφικό στούντιο του Λονδίνου. Εκεί σχεδίαζε τους τίτλους αρχής όλων των ταινιών. Δεν άργησε όμως να καθίσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας «Always Tell Your Wife» αρρώστησε, ζητήθηκε από το νεαρό Hitchcock να τον αντικαταστήσει για να ολοκληρωθεί η ταινία, όπως και έγινε. Η πρώτη του προσπάθεια ενθουσίασε τόσο πολύ, που γρήγορα του δόθηκε η ευκαιρία να σκηνοθετήσει την επόμενη ταινία του με τον τίτλο «ο αριθμός 13». Ωστόσο το στούντιο έκλεισε και ο Hitchcock στράφηκε στην Gainsborough Pictures, από την οποία και προσελήφθη ως σεναριογράφος και σχεδιαστής τίτλων.

Το 1925 όμως αποτελεί κρίσιμη χρονιά για το νεαρό σκηνοθέτη, καθώς γυρίζει την ταινία «Pleasure Garden», η οποία σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ επιτυχημένης σκηνοθετικής πορείας.

Με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου μεταναστεύει στις Η.Π.Α., αλλά το Hollywood αρχικά του γυρίζει την πλάτη(!) και αρνείται να αναγνωρίσει το ταλέντο του. Ωστόσο ο μεγαλοπαραγωγός David O. Selznick διαβλέπει τις ικανότητες του Hitchcock και υπογράφουν ένα επταετές συμβόλαιο. Η «Ρεβέκα» είναι η πρώτη αμερικάνικη ταινία του, η οποία μάλιστα κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Έτσι ανοίγεται ένας νέος ορίζοντας για τον Hitchcock στο αμερικανικό έδαφος, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Γυρίζει τη μία ταινία μετά την άλλη με τεράστια επιτυχία. Είναι από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που κατάφεραν να συνδυάσουν ποιότητα και εμπορικότητα. Ο «Σιωπηλός Μάρτυρας», ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου» και το «Ψυχώ» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες που έχουν μείνει στην ιστορία. Σασπένς, σκοτεινή ατμόσφαιρα, ρομαντισμός και ενδιαφέροντες χαρακτήρες συνθέτουν τη «μαγεία» των ταινιών του Hitchcock. Δε χαρακτηρίστηκε άδικα «μετρ του σασπένς»!
Άφησε την τελευταία του πνοή τον Απρίλιο του 1980, χωρίς ποτέ να καταφέρει να κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, μολονότι είχε προταθεί για Όσκαρ σκηνοθεσίας έξι φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: