Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Αμερική: Δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι στο λάθος δρόμο

Αυξημένο είναι το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται στο λάθος δρόμο, δείχνει δημοσκόπηση που ήρθε στο φως την Τετάρτη. Η οικονομία και ειδικότερα οι αυξημένες τιμές των καυσίμων είναι...
από τα βασικότερα προβλήματα των πολιτών, δείχνει η έρευνα.

Όπως δείχνει η έρευνα του Reuters/Ipsos το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Για τη πλειοψηφία των Αμερικανών (68%) η αύξηση στη τιμή των καυσίμων είναι η αιτία που τους ανάγκασε να περιορίσουν τα έξοδα τους και ο λόγος για τον οποίο η χώρα τους είναι στο λάθος δρόμο.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 62% απάντησαν ότι οδηγούν λιγότερο για να περιορίσουν τα έξοδα τους ενώ το 45% μετέβαλλε τα σχέδια για τις διακοπές του.

Ακόμη, κατά τη δημοσκόπηση η κοινή γνώμη είναι διχασμένη στην υποστήριξή της για την πυρηνική ενέργεια με το 49% να τάσσεται υπέρ και το 47% να την απορρίπτει. Τα αντίστοιχα ποσοστά πριν από δύο χρόνια ήταν 56% και 39% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η τιμή της βενζίνης βρίσκεται πλέον στα 3,8 δολάρια το γαλόνι, δηλαδή αυξήθηκε κατά ένα δολάριο από το καλοκαίρι του 2010 και μέσα σε αυτή τη χρονία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει και το φράγμα των 4 δολαρίων, λόγω της γενικότερης αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Οι δημοσκόποι της Ipsos εκτιμούν ότι οι πολίτες αισθάνονται πλέον όλο και έντονα το ράλι των τιμών των καυσίμων στις ΗΠΑ και προσθέτουν, όπως αναφέρει το Reuters, ότι η αύξηση των τιμών αντανακλάται στην μειωμένη αποδοχή του προέδρου.

Ό αριθμός όσων εκτιμούν ότι η χώρα δεν βαδίζει σωστά είναι ο μεγαλύτερος από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2009, στο μέσο μίας από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στην οικονομία της χώρας.

Στην ίδια δημοσκόπηση εμφανίζεται μειωμένο και το ποσοστό δημοφιλίας του Μπαράκ Ομπάμα που είναι πλέον 46%, καταγράφοντας κάμψη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Η αναιμική ανάπτυξη της οικονομίας και η αυξημένη ανεργία οδήγησαν τους Δημοκρατικούς σε ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ο Μπαράκ Ομπάμα, που προσφάτως ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεση του να είναι υποψήφιος πρόεδρος και το 2012, πρέπει τώρα να πείσει τη κοινή γνώμη ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι καθ’οδόν και θα επιταχυνθεί για να επιτύχει την επανεκλογή του.

* Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 7-10 Απριλίου σε 1.042 άτομα εκ των οποίων 802 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Το περιθώριο του σφάλματος είναι +/- 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: