Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μια ιστορική ομιλία από τον νομπελίστα της σημαντικότερης ιατρικής ανακάλυψης


Ο James Watson, ο άνθρωπος που έκανε τη σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη όλων των εποχών, τη Διπλή Έλικα του DNA, για την οποία απέσπασε το Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962, βρέθηκε στη χώρα μας ως κεντρικός ομιλητής του 12ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας.........

Οι εργασίες του συνεδρίου που οργανώνει ετησίως το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, έλαβαν χώρα το διάστημα 12–15 Απριλίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου.
Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, ομιλία του James Watson με τίτλο “Discovering the Double Helix of DNA”, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ήταν μια συγκλονιστική περιγραφή της μεγάλης ανακάλυψης. Η Ομιλία του περιελάμβανε λεπτομέρειες της επικοινωνίας του με τον Francis Crick, τον Maurice Wilkins και άλλους συνεργάτες του, 
καθώς προσέγγιζαν το 1953 τον μεγάλο στόχο της διευκρίνησης της δομής του DNA και της αποκρυπτογράφησης του κώδικα μεταφοράς γενετικού υλικού.
Το Συνέδριο είχε πρωτοφανή επιτυχία, με την συμμετοχή άνω των 2.500 ατόμων από όλη την Ελλάδα, που παρακολούθησαν την Ομιλία του James Watson.
Στο τέλος της Ομιλίας ο James Watson καταχειροκροτήθηκε από το σύνολο των παρισταμένων, μέσα σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα, ενώ για αρκετή ώρα εν συνεχεία υπέγραφε βιβλία φοιτητών και με προθυμία δεχόταν την φωτογράφηση μαζί τους.
Την προηγούμενη ημέρα, έγινε η Αναγόρευση του James Watson σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών της Πρυτανείας.
Τον τιμώμενο παρουσίασαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Γ. Παναγιωτάκης, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, κα Β. Κυριαζοπούλου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, κ. Χ. Γώγος. Ακολούθησε η περιένδυση του Τιμώμενου με την τήβεννο και ομιλία του με θέμα “Personal Genomes”.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν επίσης Διακεκριμένοι Ερευνητές απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι σε σύντομες και επικεντρωμένες στον Ερευνητικό Στόχο ομιλίες, παρουσίασαν τις προόδους και τα αποτελέσματα των μελετών τους σε σημαντικούς τομείς Βιοϊατρικής και Φαρμακευτικής Έρευνας.
Ο James Watson εξέφρασε τη συγκίνηση, την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα και ιδιαίτερα στους φοιτητές για την θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και τη μεγάλη αγάπη που δέχτηκε. Όπως ο ίδιος είπε, η όλη υποδοχή και ο ενθουσιασμός των φοιτητών είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: