Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ξαναρχίζουν τα έργα στη γραμμή ΗΣΑΠ Μοναστηράκι - Θησείο

Αρχίζουν και πάλι τα έργα για την ανακατασκευή της γραμμής των ΗΣΑΠ στον σταθμό Μοναστηράκι - Θησείο, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ανακάλεσε προσωρινή διαταγή με την οποία προ δεκαπενθημέρου σταμάτησαν τα έργα κατάχωσης βωμού των 12 Θεών που έχει βρεθεί στο σημείο.
Το δικαστήριο με απόφασή...
του έκανε χθες δεκτή προσφυγή των ΗΣΑΠ και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την ανακατασκευή της γραμμής με την οποία εζητείτο η ανάκληση της προσωρινής διαταγής. Οι αιτούντες υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι είναι απαραίτητη η ανακατασκευή της γραμμής για λόγους ασφαλείας που καθίστανται επιτακτικοί, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος σταθμός εξυπηρετεί ημερησίως περί τα 90.000 άτομα. Αντίστοιχη προσφυγή είχαν καταθέσει επίσης τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Στις 14 Απριλίου, πολίτες επιχείρησαν να εμποδίσουν την κατάχωση του βωμού των 12 Θεών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση στη γραμμή του Hλεκτρικού. Στο πλαίσιο των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον σταθμό των ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, συνελήφθησαν έξι άτομα, κάποιοι από αυτούς πολυθεϊστές, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και εν συνεχεία στο Αυτόφωρο, όπου και τελικώς αθωώθηκαν. Παράλληλα, πολίτες προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής για πάγωμα των έργων κατάχωσης και την προστασία του βωμού. Πρόσθετη παρέμβαση στο δικαστήριο υπέρ των πολιτών είχε ασκήσει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πλειάδες», που παραλλήλως κατέθεσε διά της προέδρου της κ. Ηλ. Κούτρα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο Στρασβούργο. Η προσφυγή έχει γίνει κατ’ αρχήν δεκτή. Δεκτό έκανε όμως και το Μονομελές Πρωτοδικείο το αίτημα των πολιτών και με προσωρινή διαταγή πάγωσε την κατάχωση του ναού μέχρι την έκδοση απόφασης. Η αντίδραση των ΗΣΑΠ ήταν άμεση, καθώς από κοινού με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανακαίνιση της γραμμής προσέφυγαν στο δικαστήριο και πέτυχαν την ανάκληση της προσωρινής διαταγής, με αποτέλεσμα τα έργα να ξεκινήσουν και πάλι από χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: