Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο Bernanke “σήκωσε” τη Wall – Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Ο διττός λόγος του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, “σήκωσε” την επι διημέρου βαλτωμένη Wall Street, καθώς η διατήρηση ως έχει της νομισματικής πολιτικής έδωσε το σήμα της στήριξης στην αμερικανική οικονομία, σε μία περίοδο που τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν σημάδια “κόπωσης”.
Σήμερα, μετά από... ένα νευρικό ξεκίνημα, ο Dow Jones κέρδισε 0,76% στις 12.692 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,79% στις 2.870 μονάδες και ο S&P500 σημείωσε πτώση 0,62% στις 1.356 μονάδες.
Από την άλλη μεριά, στο τέλος ο FTSE στο Λονδίνο δεν άντεξε και επηρεαζόμενος από την πρότερη νευρικότητα της Wall, αποκόπηκε από το θετικό κλίμα των ευρωαγορών και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, η στήριξη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε κέρδη τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, παρόλο που οι αγορές που θεωρούν πλέον την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τετελεσμένο γεγονός.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες κατά 0,02% στις 6.068 μονάδες, στο Παρίσι,ο δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 0,55% στις 4.067 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 7.404 μονάδες.
“Σφίγγα” για τα σχέδια άρσης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης αποδείχθηκε ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, αφού απέφυγε να δώσει οποιοδήποτε “σήμα” για τις προθέσεις αλλαγής πολιτικής και αύξησης των επιτοκίων.
"Δεν ξέρω πότε η Fed θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής", επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της τράπεζας, η οποία και θα συνεχιστεί κανονικά, ενισχύει το δολάριο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. "Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η παγκόσμια οικονομία θέλουν ένα ισχυρό και σταθερό δολάριο".
"Αναμένουμε αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ στο α' 3μηνο", ενώ ανέφερε ότι αναμένει μικρή πρόοδο στο μέτωπο της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας."Η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, αργής ωστόσο βελτίωσης", δήλωσε ο ίδιος.
Όσον αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, ενώ συμπλήρωσε πως το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά, προς απογοήτευση των ΗΠΑ, οι οποίες "δεν είναι σε θέση να παράγουν περαιτέρω πετρέλαιο".
Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0 - 0,25% ανακοίνωσε ότι διατηρεί τα επιτόκια η νομισματική επιτροπή της Fed, FOMC. Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα για το δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ήδη από το περασμένο έτος, και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ενώ η ανάκαμψη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη προχωρά, με μετριοπαθείς ωστόσο ρυθμούς.
Στα αποτελέσματα της ημέρας, απογοήτευσε τους αναλυτές η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, καθώς ανακοίνωσε υποχώρηση μεγαλύτερη της αναμενομένης στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν κατά 45% στα 1,14 δισ. ελβετικά φράγκα από 2,06 δισ. φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 13% στα 7,81 δισ. φράγκα από 8,96 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι τοποθετούσαν τα κέρδη της τράπεζας στα 1,22 δισ. φράγκα με έσοδα 7,82 δισ. φράγκα Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) στο τέλος του τριμήνου βελτιώθηκε στο 18,2% από 16,4%.
Οριακά χαμηλότερα τα καθαρά κέρδη της Barclays στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς υποχώρησαν στις 1,01 δις. στερλίνες από 1,07 δις. στερλίνες κατά το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ο δείκτης Tier 1 της βρετανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 11%, από 10,8% πέρσι.
Τα συνολικά έσοδα της βρετανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 7,399 δις. στερλίνες, μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, όταν και είχαν διαμορφωθεί στα 8,065 δις. στερλίνες. Στα αποτελέσματα αυτά συμπεριλαμβάνεται και έκτακτη απομείωση ύψους 351 εκατ. στερλινών.
Στο μέτωπο των αυτοκινητοβιομηχανιών, στο πρώτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της της Volkswagen AG εκτινάχθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ από 423 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς η αλματώδης αύξηση της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές συνέχισε να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Αύξηση 15% στα 10,43 δισ. ευρώ από 9,07 δισ. ευρώ σημείωσαν οι πωλήσεις της Renault στο πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές τοποθετούσαν την αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας 1,8%.
Η ConocoPhillips ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 44% στα 3 δισ. δολάρια, ή 2,09 δολάρια ανά μετοχή, από 2,1 δισ. δολ. ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Στο μεταξύ, σημαντικό deal στις ξένες αγορές. H Johnson & Johnson εξαγοράζει την εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Synthes, έναντι 21,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, προχωρώντας στη σημαντικότερη συμφωνία που έχει υπογράψει στην 125χρονη ιστορία της, ενώ το ποσό είναι 8,5% υψηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισαν χθες οι μετοχές της εταιρείας.
Αναφορικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,5% το Μάρτιο. Οι παραγγελίες για το μήνα Φεβρουάριο είχαν αναθεωρηθεί σε αύξηση 0,7% . Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το MarketWatch ανέμεναν ότι οι παραγγελίες θα αυξηθούν κατά 3,0%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: