Ένα κρατίδιο µε πληθυσµό 116.000 κατοίκους και περισσότερες από 30.000 µικρές, µεγάλες και τεράστιες επιχειρήσεις.
οπου η ανεργία τα τελευταία χρόνια κυµαίνεται σταθερά µεταξύ 2,5% και 3%. Με πολύ χαµηλή φορολογία και όχι φορολογούµενους αλλά «φοροπελάτες», τους οποίους οι ίδιοι οι εφοριακοί συµβουλεύουν πώς να κάνουν τη δήλωσή τους για να έχουν µεγαλύτερη επιστροφή φόρων. Ετσι, οι «φοροπελάτες» διαφηµίζουν το κρατίδιο και κάθε χρόνο περίπου 800 νέες εταιρείες ανοίγουν ή µεταφέρουν την έδρα τους εκεί.
Και όµως, δεν πρόκειται για επιχειρηµατικό όνειρο! Ονοµάζεται Τσουγκ, είναι ελβετικό καντόνι και για πολλούς αποτελεί πραγµατικό φορολογικό παράδεισο – είναι παράδειγµα προς µίµηση για την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων. Για άλλους, πάλι, είναι η Κόλαση: πρόσφατα, οι ΗΠΑ έβαλαν το Τσουγκ στο στόχαστρο επειδή υπολογίζεται ότι χάνουν ετησίως πάνω 60 δισ. δολάρια από φόρους.
Από το κρατίδιο δεν λείπουν, βέβαια, οι Ελληνες. «Ο λόγος που διάλεξα το Τσουγκ για να ιδρύσω την εταιρεία µου, ήταν ότι έχει πολύ ευνοϊκή φορολογία για τις επιχειρήσεις. Εδώ η φορολογία µιας ΕΠΕ είναι κάτω από 8%, ενώ σε εταιρείες χόλντινγκ φθάνει να είναι µηδενική». Ο Βασίλης Παναγιωτίδης ίδρυσε εταιρεία εµπορίας φωτοβολταϊκών συστηµάτων στο Τσουγκ το 2006 και µετά προχώρησε στη δηµιουργία θυγατρικής στην Ελλάδα. Οπως λέει, «ήταν η µέρα µε τη νύχτα»... Για να συστήσει την ΕΠΕ στην Ελβετία χρειάστηκαν τρεις ηµέρες και το κόστος δεν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ. Για τα αντίστοιχα στην Ελλάδα προ τετραετίας έκανε δύο µήνες και κόστισαν 3.000 ευρώ, «επειδή χρειαζόταν να µεταφραστούν και να επικυρωθούν κάποια έγγραφα για τη θυγατρική». Αυτό όµως που έκανε τη µεγαλύτερη εντύπωση στον κ. Παναγιωτίδη ήταν η ευγένεια και η εξυπηρέτηση που προσέφεραν στους επιχειρηµατίες οι εφοριακοί του καντονιού. «Σε όποια υπηρεσία και να πήγα µε αντιµετώπιζαν φιλικά, µου έδιναν την εντύπωση ότι είµαι πελάτηςτους και όχι ότι τους χρωστάω. Ετσι δηµιουργήθηκε µια βάση εµπιστοσύνης. Και πάντα εννοείται ότι η φορολογική δήλωση που κάνουµε εδώ είναι αληθής, δεν υπάρχει ίχνος δυσπιστίας από την πλευρά τους. Μέχρι και συµβουλές για να γλιτώνεις φόρους παρέχουν οι ίδιοι οι εφοριακοί», λέει κ. Παναγιωτίδης.
Υπηρεςίά - Κλείδί. Πίσω από τους απίστευτους ετήσιους ρυθµούς νέων εγγραφών επιχειρήσεων και το ρεκόρ των 12.500 εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα του καντονιού, η οποία έχει πληθυσµό 26.000 κατοίκους, κρύβεται µια ολόκληρη υπηρεσία: ο τοµέας οικονοµικής προώθησης του Τσουγκ. Ο επικεφαλής του τοµέα Χανς Μάρτι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ανέφερε πως βρίσκεται σε συζητήσεις µε ελληνική εταιρεία καλλυντικών για το φορολογικό καθεστώς εκεί. Ακόµα επισήµανε ότι «ο µεγαλύτερος φόρος σε επιχειρήσεις είναι 15,6%. Και, φυσικά, υπάρχουν ελαφρύνσεις για εµπορικές δραστηριότητες εκτός Ελβετίας, περίπτωση κατά την οποία η φορολόγηση είναι κάτω από 10%», λέει. Ανάµεσα στους κολοσσούς που είναι εγγεγραµµένοι στο επιµελητήριο του καντονιού περιλαµβάνονται η Siemens και η Roche – µόνο αυτές οι δύο απασχολούν πλέον των 2.000 υπαλλήλων στην περιοχή –, η Transocean που έκανε τη γεώτρηση πετρελαίου για την BP στον Κόλπο του Μεξικού, η Expert International που είναι αλυσίδα καταστηµάτων ηλεκτρονικών ειδών και πολλές ακόµα.
Source: http://www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου