Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νέα κρίση με «άρωμα»... Πορτογαλίας

Ασφυκτικές πιέσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης δέχεται η Πορτογαλία, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, μετά τη χθεσινή (Τετάρτη) καταψήφιση των μέτρων στη Βουλή και την παραίτηση της κυβέρνησης της Σόκρατες. Το ύψος του πιθανού πακέτου διάσωσης προσδιορίζεται στα 80 δισ. ευρώ.


«Δε θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα της γερμανικής Βουλής και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει παρουσιάσει με αξιόπιστο τρόπο ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, η κ. Μερκελ φέρεται αποφασισμένη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την υπαγωγή και της Πορτογαλίας στο μηχανισμό διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. «Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτό που χρειάζεται είναι δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρύθμιση…Χθες, φάνηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό», δήλωσε στη γερμανική Βουλή η καγκελάριος Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των «27» για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ ότι «η Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε αυτό το μήνα, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην οικονομία της αλλά και στην ευρωζώνη». Επιπλέον ο Μπαρόζο υπογράμμισε ότι θεωρεί απίθανο να αλλάξουν γνώμη οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε ότι
η ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προειδοποιώντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

Τα ύψη τα πορτογαλικά ομόλογα 
Η παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες προκάλεσε την εκτίναξη των spreads των πορτογαλικών ομολόγων σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 480 μονάδες βάσης.

Ανοδικά κινούνται τόσο το ελληνικό spread, το οποίο διευρύνθηκε στις 950 μονάδες, όσο και το ισπανικό, ιταλικό και ιρλανδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: