Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Προς «ταπεινωτική ήττα» το κόμμα της Μέρκελ

«Ταπεινωτική ήττα» προεξοφλούν οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ στην πιο σημαντική για φέτος εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία. Οι κάλπες στην Βάδη-Βυρτεμβέργη φαίνεται ότι θα δείξουν την έξοδο στον Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου, Στέφαν Μάπους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, συγκεντρώνοντας...

το 48% των προτιμήσεων, έναντι 43% για τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης.

Μικρότερης βαρύτητας είναι οι παράλληλες εκλογές που διενεργούνται στην γειτονική Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου ο πρωθυπουργός Κουρτ Μπεκ των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται ότι θα επανεκλεγεί.

Πιθανή συντριπτική ήττα στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, στην ηγεσία της οποίας παρέμεινε το CDU για σχεδόν έξι δεκαετίες, θα αποτελούσε καίριο πλήγμα στην ισχύ της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια του Αμβούργου και της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Το ενδεχόμενο αυτό θα ενέτεινε επικίνδυνα την δυσαρέσκεια για τη Μέρκελ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, υποστηρίζει η FAZ, ενώ το Der Spiegel και η Welt γράφουν ότι μπορεί να καταλήξει στην «αρχή του τέλους» για την Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελεύθερων (FDP) έχει υποστεί πλήγματα από τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, την αλλά και την διστακτική στάση του Βερολίνου στην Λιβύη.

Επιπλέον, στην Βάδη-Βυρτεμβέργη το CDU φοβάται ότι θα δρέψει τους καρπούς της δυσαρέσκειας για το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανάπλασης Stuttgart 21 -αλλά και τα έκτροπα στη σχετική διαδήλωση του Σεπτεμβρίου, όταν η απάντηση της αστυνομίας είχε οδηγήσει πάνω από 100 τραυματίες.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πληγεί ακόμη και από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία. Στη χώρα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δηλώνει ο Στέφαν Μάπους- ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής» ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα σενάρια για τη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι τρία: Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που προπορεύονται στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζουν στο κρατίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους, καταστρέφοντας τα CDU και FDP και κάνουν παρελθόν την αποδοχή της Μέρκελ από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο δεύτερο σενάριο, το CDU χάνει μεν τη δύναμή του στο κρατίδιο, αλλά το SPD δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους. Έτσι, οι Χριστιανοδημοκράτες περιορίζουν το πλήγμα με έναν συνασπισμό με το SPD ή ακόμη και τους Πράσινους. 

Στο τρίτο σενάριο, CDU και FDP μπορούν σχηματίζουν ξανά κυβέρνηση στο κρατίδιο και η Μέρκελ βγαίνει αλώβητη από τις κάλπες. Με 5% προβάδισμα στους SPD-Πράσινους έναντι των CDU-FDP όμως, αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό.

Όσον αφορά στη Ρηνανία-Παλατινάτο, οι δημοσκοπήσεις δίνουον 38% στο CDU και τον πρωθυπουργό του Κουρτ Μπεκ και κοντά στο 34% για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: