Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Σπέρμα του σωλήνα δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές

Σπέρμα του σωλήνα δημιούργησαν Ιάπωνες ερευνητές, ανοίγοντας τον δρόμο σε άντρες με πρόβλημα στειρότητας να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί καθώς το σπέρμα δημιουργήθηκε από ιστό όρχεων. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια ανάπτυξης εργαστηριακού σπέρματος...
αφού οι προηγούμενες απόπειρες των μελών της επιστημονικής κοινότητας δεν είχαν ποτέ ώς τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η υπομονή και η επιμονή που έδειξε ο ερευνητής Τακεχίκο Ογκάβα από το Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα οδήγησαν στη δημιουργία σπέρματος -για αρχή- σε ποντικούς. Ο επικεφαλής της έρευνας απέσπασε τμήματα ιστού από τους όρχεις των στείρων πειραματόζωων. Στη συνέχεια, πρόσθεσε σε αυτά τον σωστό συνδυασμό πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ώστε να πυροδοτήσει την ανάπτυξη του σπέρματος. Μόλις τα κατάφερε, χρησιμοποίησε το εργαστηριακό σπέρμα για να γονιμοποιήσει ωάρια με τη βοήθεια μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης. Ετσι γεννήθηκαν δώδεκα ποντίκια, αρσενικά και θηλυκά, τα οποία μάλιστα δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα γονιμότητας.

Για να φτάσει όμως σε αυτό το στάδιο της πειραματικής διαδικασίας ο καθηγητής Ογκάβα δοκίμασε διάφορους συνδυασμούς πρωτεϊνών μέχρι να βρει τη «σωστή συνταγή». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνική του λειτουργεί μόνο αν ο ιστός καταψυχθεί. Οπως αναφέρουν ογκολόγοι και ειδικοί σε θέματα γονιμότητας, τα σχετικά ευρήματα κάνουν τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι στο μέλλον αγόρια που έρχονται αντιμέτωπα με καρκίνο, με αποτέλεσμα να μένουν στείρα από τρυφερή ηλικία, θα έχουν πιθανότητες μεγαλώνοντας να αποκτήσουν παιδί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει απλώς να καταψύξουν ιστό των όρχεών τους προτού υποβληθούν σε χημειοθεραπεία. Το επόμενο βήμα των ειδικών από την Ιαπωνία είναι να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε δείγματα ιστού ανδρών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί ανά τον κόσμο, στο άκουσμα των νέων δεδομένων έδειξαν ενθουσιασμένοι καθώς, όπως λένε, μπορούν τώρα να κατανοήσουν καλύτερα τον σχηματισμό του σπέρματος. Παράλληλα, δεν αποκλείεται -χάρη στην επαναστατική τεχνική- να καταφέρουν την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη βελτίωση της ποσότητας ή της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: