Η δημοσιοποίηση της επιστολής του προέδρου της Alpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλου προς το προσωπικό της τράπεζας με την οποία εξηγεί γιατί απέρριψε την πρόταση της Εθνικής, επιδείνωσε το κλίμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς τα «μαύρα σύννεφα» στο deal ΕΤΕ-Alpha πίεσαν τις τραπεζικές μετοχές και ιδιαίτερα αυτές που υπεραπέδωσαν την περασμένη Παρασκευή.
Με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν εξάλλου σχεδόν το 80% των συναλλαγών, εύλογό είναι οι όποιες κινήσεις στην σκακιέρα της αναμενόμενης συγκέντρωσης στον κλάδο- «ατμομηχανή» του ΧΑ να επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς, καθώς η δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στο χώρο των τραπεζών, έδειχνε να μπορεί να στηρίξει και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε μία στιγμή μάλιστα που η αγορά μετά από κέρδη 20% εφέτος έδειχνε μάλλον «κουρασμένη».
Ορισμένοι εκτίμησαν πως η Alpha Bank απέρριψε ΄(σε αυτή την φάση τουλάχιστον) την προσφορά της Εθνικής, καθώς η τελευταία έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ότι η προσφορά της υποβλήθηκε σε μία συγκυρία όπου η τιμή της μετοχής της Alpha κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς να αντανακλά την πραγματική της αποτίμηση. Η Εθνική έχει υψηλότερο δείκτη Tier 1 από την Alpha, αλλά όπως αναφερόταν, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και υπό το φως του ρίσκου που φέρει η Εθνική στον ισολογισμό της, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής της σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Εάν η Εθνική ανεβάσει την προσφορά της από τις 0,727 μετοχές της ΕΤΕ για κάθε μία της Alpha στις 0,8 μετοχές, τότε, το premium για τους μετόχους της Alpha θα αυξηθεί από το 19% στο 30% και ο νέος όμιλος θα ελέγχεται κατά 69% από τους παλιούς μετόχους της Εθνικής και κατά 31% της Alpha, υπολογίζει η Credit Suisse. «Η Εθνική Τράπεζα εμμένει στην προσφορά που έχει υποβάλει, η οποία είναι πολύ γενναιόδωρη για τους μετόχους της», δήλωσε πάντως στο Reuters αξιωματούχος της Εθνικής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Oι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις είναι θετικές για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο αλλά δεν λύνουν τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες: Την υψηλή έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά και την εξάρτησή τους για ρευστότητα από την ΕΚΤ, αναφέρουν οι KBW και Goldman Sachs σε ξεχωριστές εκθέσεις τους με αφορμή την πρόταση συγχώνευσης που απηύθυνε η Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Βank.
H ΚΒW εκτιμά ότι η Εθνική θα μπορούσε να καταθέσει νέα πρόταση με premium έως 39%, ενώ ξεχωρίζει ως άλλες εναλλακτικές επιλογές για την Alpha την διατήρηση μιας αυτόνομης πορείας αλλά και την διερεύνηση άλλων προτάσεων για συγχώνευση, ενώ η Goldman Sachs που δεν αποκλείει η Εθνική να καταθέσει μια νέα πρόταση, αναφέρει ότι η απόρριψη της πρότασης από την πλευρά της Alpha Bank καταδεικνύει τις ανησυχίες για μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Με βάση τις εκτιμήσεις της Marfin Analysis, η (τρέχουσα) προσφορά της Εθνικής αποτιμά την Alpha Bank σε 2,9 δις ευρώ ή 0,56 των Ιδίων Κεφαλαίων.
Περισσότερες κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο αναμένει πλέον η UBS, καθώς οι συγχωνεύσεις θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα με ισχυρότερους ισολογισμούς- κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσβασή τους στις αγορές και τη βελτίωση της θέσης τους στην Κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Μια συνένωση ελληνικών τραπεζών θα οδηγήσει σε αύξηση αξίας που προσδιορίζεται στο 17% της κεφαλαιοποίησης των ιδρυμάτων κατά μέσο όρο, ενώ η μέση αξία που θα δημιουργήσει ένα deal ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ, τονίζει η UBS η οποία πάντως στην παρούσα φάση διατηρεί σύσταση αγοράς μόνο για την μετοχή της Alpha Bank ( τιμή στόχος τα 6,2 ευρώ). Παρά όμως τα οφέλη, οι συγχωνεύσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται πανάκεια- ειδικά για θέματα κρατικού χρέους, ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού και τα προτεινόμενα deal θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου