Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Εξελίξεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Η Citibank Hellas κλείνει 31 από τα 72 καταστήματά της, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε προ λίγων ημερών στους εργαζομένους της πρόγραμμα αδειών μετʼ αποδοχών. Είναι πλέον σαφές ότι  οι τράπεζες εισέρχονται και επισήμως σε διαδικασία δραστικού ψαλίδισματος του λειτουργικού τους κόστους.

Αυτή η προσπάθεια περιστολής των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών αγγίζει πλέον και το μισθολογικό κόστος, με τις αλλαγές στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων να αναμένονται ραγδαίες. Όπως αναφέρεται στο Capital.gr, «πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη μείωση των μισθολογικών δαπανών και παράλληλα οι τράπεζες να μην χάσουν ανθρώπινο δυναμικό, πιστό προς την τράπεζα και με δεξιότητες». ...

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων είναι τόσο καταιγιστικές που αφήνουν «εκτός νυμφώνος» την ΟΤΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ΟΤΟΕ βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε επαφή με τη διοίκηση της Citibank, με αίτημα να μην γίνουν απολύσεις. Ωστόσο, εφόσον προτάθηκε στους εργαζόμενους της Citibank πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η δυνατότητα παρέμβασης της ΟΤΟΕ εξαντλείται πια μόνο στο θέμα της ελεύθερης βούλησης του εργαζόμενου για την αποδοχή ή μη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου...

Την ίδια στιγμή, η ΟΤΟΕ δεν είχε λόγο ούτε στο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού με τη μορφή μακροχρόνιας χρηματοδοτούμενης άδειας της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ενημερώθηκε εκ των υστέρων ότι το πρόγραμμα της διοίκησης της τράπεζας είχε τη σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με στελέχη της ΟΤΟΕ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr, «η κρίση όπως εξελίσσεται δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην οποία πολλά θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευελιξία».

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις των τραπεζοϋπαλλήλων με τις τράπεζες για τη νέα συλλογική σύμβαση που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στον κλάδο.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι η κρίση έχει δημιουργήσει πολύ προσωπικό που «περισσεύει», καθώς δεν δίνονται ούτε στεγαστικά δάνεια, ούτε καταναλωτικά, ούτε πιστωτικές κάρτες. Δηλαδή ο κύριος όγκος του προσωπικού των τραπεζών που απασχολούνταν στη λιανική τραπεζική δεν έχει πλέον αντικείμενο.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις, καθώς υπολογίζουν ότι μετά από μια τριετία, όταν τα πράγματα θα αρχίζουν να καλυτερεύουν ξανά, το προσωπικό αυτό θα είναι απαραίτητο. Μάλιστα, επειδή η πίστη αποτελεί χαρακτηριστικό της σχέσης τραπεζοϋπαλλήλου-τράπεζας, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την παράμετρο αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, όσες τράπεζες έχουν τις «αντοχές» θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το πλεονάζον προσωπικό τους, εκπαιδεύοντάς το για άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, θα ήταν αυταπάτη να θεωρήσει κανείς ότι δεν θα δούμε προσεχώς και άλλες κινήσεις τύπου Πειραιώς ή Citibank, καθώς όχι μόνο η κρίση, αλλά και η προοπτική των συγχωνεύσεων δεν μπορούν να «συντηρήσουν» 63.000 θέσεις εργασίας τραπεζικών.

Αυτονόητο είναι επίσης ότι οι μισθολογικές διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις θα ψαλιδιστούν στο έπακρο, με το βάρος να δίνεται στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνεται από πλευράς τραπεζιτών, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ΟΤΟΕ προσέφυγε στη διαιτησία, παίρνοντας μισθολογικές αυξήσεις 8,5% το 2008 και 5,5% το 2009.

Τσουνάμι επαναδιαπραγματεύσεων ενοικίων


Τους τελευταίους μήνες στις αίθουσες συσκέψεων σχεδόν όλων των τραπεζών η φράση που ακούγεται πολύ συχνά είναι «επαναδιαπραγμάτευση  των ενοικίων». Η αύξηση των επισφαλειών, η αναιμική πιστωτική επέκταση και η μείωση των εσόδων καθιστούν απαραίτητη τη μεγιστοποίηση της συρρίκνωσης των λειτουργικών εξόδων, όπως είναι τα ενοίκια.

Η οικονομική κρίση, αλλά και η τροπολογία Κατσέλη (ο μισθωτής μπορεί να καταγγείλει την μισθωτική σύμβαση, έστω και εάν έχει παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμά του για λύση της μίσθωσης πριν από την πάροδο συμφωνημένου χρονικού διαστήματος) αποτελούν τα βασικά «όπλα» που επιστρατεύουν οι τράπεζες για να μειώσουν το ύψος των ενοικίων τους.

Πτώση τουλάχιστον 30%

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο Capital.gr, οι τράπεζες επιδιώκουν να πετύχουν, κατʼ ελάχιστο, μείωση του ύψους του ενοικίου των καταστημάτων τους κατά 25-30% όπου αυτό είναι δυνατόν. Ήδη, αυτή τη στιγμή, κατά πληροφορίες, τουλάχιστον μία μεγάλη τραπεζα επιδιώκει να εξορθολογήσει τα ενοίκιά της, ενώ πριν από μερικούς μήνες μία ακόμη πέτυχε να μειώσει κατά 20% το ύψος των μισθωμάτων της.

Σχεδόν πάντα, οι τραπεζικοί όμιλοι καταφέρνουν -ενίοτε υπό την «απειλή» της μετεγκατάστασης, που έχει πλέον διευκολυνθεί λόγω της νέας τροπολογίας- να μειώσουν το ύψος των μισθωμάτων. Σπανιότερα επιλέγουν τη λύση της αλλαγής location και αυτό αναγκαστικά αφού «ορισμένοι ιδιοκτήτες, παρά το μέγεθος της κρίσης, προτιμούν να διατηρούν ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους, παρά να τα μισθώνουν με χαμηλότερο τίμημα», όπως σημειώνουν με νόημα παράγοντες της αγοράς.

Όπως, εξάλλου, έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα δεδομένα στην αγορά, ένα τραπεζικό κατάστημα που παλαιότερα διέθετε εκμισθώσιμη επιφάνεια 100-140 τετραγωνικά, σήμερα μπορεί να περιοριστεί στα 90 τετραγωνικά, εξηγούν πηγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, για συμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2000-2004, την «χρυσή» εποχή των ακινήτων, η μείωση των ενοικίων που καταφέρνουν οι τράπεζες είναι μεγάλη, ενδεχομένως και περισσότερο από 30%. Αντίστοιχα, η μείωση των ενοικίων είναι σχετικά μικρότερη για μισθωτήρια που συνάφθηκαν μετά το 2006.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 το μέσο ύψος ενοικίου ανερχόταν για καταστήματα στην Αθήνα στα 40-50 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ σήμερα το μέγεθος αυτό έχει υποχωρήσει στα 30-35 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: