Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και στρατόπεδα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.
Με την εγκατάσταση των συστημάτων αυτών, σε συνδυασμό με υφιστάμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου αναμένεται να φτάσει το 8,5% μέχρι το τέλος του 2010, ξεπερνώντας έτσι το 50% του στόχου που έθεσε η ΕΕ για την Κύπρο, όπως μέχρι το 2020 η συνεισφορά των ΑΠΕ φτάσει 13% των συνολικών ενεργειακών αναγκών.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της σύμβασης επιδότησης για το δεύτερο αιολικό πάρκο στην Κύπρο στην περιοχή Αλέξιγρος Λάρνακας, συνολικής δυναμικότητας 31,5 μεγαβάτ (MW) με 21 ανεμογεννήτριες τύπου “Vensys 77” δυναμικότητας 1.5ΜW έκαστη και το οποίο θα είναι έτοιμο το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Οπως δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης, οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε γη, μέρος του κρατικού δάσους «Αλέξιγρος», συνολικής έκτασης 14.865 τ.μ, που γειτνιάζει στα χωριά Κλαυδιά, Τερσεφάνου και Αλεθρικό, ενώ οι εργασίες του έργου αναμένεται να αρχίσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο τρίτο τρίμηνο του 2011.
''Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να είναι της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνολική τιμή πώλησης συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικά οφέλη 2% επί των ετήσιων εσόδων, τα οποία θα παρέχονται προς τις γειτνιάζουσες με τις εγκαταστάσεις κοινότητες'', πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, η Σύμβαση Επιδότησης θα είναι για είκοσι χρόνια και τα έσοδα του Αιολικού Πάρκου θα προέρχονται από την τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στην ΑΗΚ και από την επιδότηση από το Ειδικό Ταμείο Α.Π.Ε. και ΕΞ.Ε. Η συνολική τιμή πώλησης θα είναι 0.166 ευρώ για κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα (KWh).
Η συνεισφορά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ του έργου αυτού στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού αναμένεται να είναι 1% κατά το έτος 2012. Η ετήσια εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται να είναι 37.300 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όταν το καύσιμο είναι πετρέλαιο για την παραγωγή αντίστοιχης ποσότητας ηλεκτρισμού και 18.720 τόνους CO2 όταν το καύσιμο θα είναι το φυσικό αέριο.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του έργου, Μάκης Κετόνης, ανέφερε ότι ''το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία του τόπου, όχι μόνο από πλευράς οικονομικού οφέλους, αλλά από το οικολογικό ισοζύγιο το οποίο θα προσφέρει στον τόπο''.
''Πιστεύουμε στην πράσινη ενέργεια, πιστεύουμε ότι Κύπρος θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως επίσης και την εξοικονόμηση ξένου συναλλάγματος το οποίο είναι αναγκαίο για αυτό'', είπε.
Το πρώτο αιολικό πάρκο θα ανεγερθεί στα μέσα του χρόνου στην περιοχή ''Ορείτες'' της Πάφου. Με συνολικό κόστος 65 εκ. ευρώ, το πάρκο αυτό θα διαθέτει 41 ανεμογεννήτριες και συνολική απόδοση 82 MW.
Σε ερώτηση σε τι ποσοστό θα φτάσει η συνολική συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης ανέφερε ότι η υφιστάμενη συνεισφορά των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας ανέρχεται στο 4,5% και υπενθύμισε ότι ο αρχικός στόχος που τέθηκε από την ΕΕ για την Κύπρο ήταν όπως διπλασιαστεί μέχρι το 2000 η συνεισφορά των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο που ίσχυε το 1985 και η οποία ήταν μόλις 1,89%.
''Εμείς το έχουμε ξεπεράσει, είμαστε τώρα 4,5%'', είπε ο κ. Κασίνης, σημειώνοντας ότι με τα δύο αιολικά πάρκα, καθώς και με τις υφιστάμενες μονάδες ΑΠΕ (επεξεργασία αποβλήτων 4,4 MW και φωτοβολταϊκά απόδοσης 3 MW, αλλά και την προγραμματισμένη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων, τον ερχόμενο Μάρτη, σε όλα τα σχολεία και κυβερνητικά κτίρια, η συνεισφορά αυτή να φτάσει γύρω στο 8,5% τέλος του 2010.
Παρεμβαίνοντας ο κ. Πασχαλίδης είπε πως ''η υποχρέωση της Κύπρου είναι το 2020 να έχουμε 13%'' και υπενθύμισε ότι κάποιοι έλεγαν ''πριν δύο χρόνια μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους μας''.
''Ο κ. Κασίνης σας είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχουμε 8 - 9% και είμαστε στις αρχές του 2010, που σημαίνει ότι το Μάρτη ή τον Απρίλη του 2011 θα έχουμε 8 ή 9% και θα έχουμε οκτώ με εννιά χρόνια να το πετύχουμε''.
Ερωτηθείς αν το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στα κυβερνητικά κτίρια και σχολεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Κασίνης είπε πως ''γίνονται οι εγκαταστάσεις, έχουν μπει οι βάσεις και ξεκινούμε οπωσδήποτε την εγκατάσταση''.
''Σύντομα θα σας καλέσουμε και θα πάμε στα σχολεία για να δείτε ότι έχουμε και εκπλήξεις. Θα το δείτε σε σχολεία, σε στρατόπεδα σε δημόσια κτίρια, μεταξύ αυτών και το δικό μας'', πρόσθεσε ο Υπουργός Εμπορίου.
Παράλληλα, ο κ. Κασίνης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το νέο κτίριο της Βουλής, που θα πρέπει να είναι ''πράσινο'', αλλά και για να εξεταστεί η ενεργειακή απόδοση του υφιστάμενου κτιρίου, αλλά και τι ΑΠΕ μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου