Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ταχ. Ταμιευτήριο: 2.200 απολύσεις ζητά η τρόικα


Ταχ. Ταμιευτήριο: 2.200 απολύσεις ζητά η τρόικα
Να απολυθούν 2.200 εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου -από τα 3.220 άτομα που απασχολεί συνολικά- ζητά η τρόικα προκειμένου να δώσει την έγκριση της για...
το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος κύκλος συνομιλιών και ανταλλαγής e-mail μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τρόικας, με αντικείμενο το business plan του νέου σχήματος. Το ζητούμενο είναι η τράπεζα να είναι βιώσιμη και η τρόικα επιμένει πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μπει «άγριο μαχαίρι» στο προσωπικό.
Έτσι οι επικεφαλής του ΤΧΣ σε συνεργασία με τη νέα τριανδρία του ΤΤ -τους κ.κ. Χάρη Σιγανό, Γιώργο Ξιφαρά και Δημήτρη Κυπαρίση- σβήνουν και γράφουν τα τελευταία 24ωρα το business plan. Στόχος τους να διασώσουν όσους το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους από τους 3.220 άτομα προσωπικό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι 850 εργαζόμενοι (+360 ενοικιαζόμενοι) της Tbank.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχοντας υπόψη της την πρόταση της Alpha για διατήρηση μόνο 1.500 θέσεων εργασίας (και το ανώτερο 1.800 θέσεις), δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει το ΤΤ να απασχολεί το διπλάσιο προσωπικό.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΧΣ θα αποχωρήσουν άμεσα 450 εργαζόμενοι -από τους 650- που είναι με σύμβαση δημοσίου δικαίου. Πρόκειται για εργαζόμενους που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτοί θα απολυθούν με την αποζημίωση τους συν ένα bonus.
Επίσης κύκλοι του ΤΧΣ διευκρινίζουν ότι πρόγραμμα εθελούσιας δεν μπορεί να «τρέξει» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, διότι από τη στιγμή που το ΤΤ θα σπάσει στα δύο, η παλιά εταιρεία δεν υφίσταται, οπότε όσοι επαναπροσληφθούν θα πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τη νέα εταιρεία.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το ΤΧΣ, προσπαθεί να πείσει την τρόικα να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων που θα διατηρήσουν τη θέση τους, σημειώνοντας πως το ΤΤ θα έχει αυτόνομη πορεία για λίγους μήνες, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ETE, Αlpha και Πειραιώς, και στη συνέχεια θα βγει εκ νέου σε διαγωνισμό για το αποκτήσει ένα από τα τρία παραπάνω σχήματα.
Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα η ΟΤΟΕ σε όλες τις τράπεζες, για «να αποτραπεί η διάλυση της ιστορικής τράπεζας της λαϊκής αποταμίευσης».
Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «πλάνο αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τιμωρίας των εργαζομένων του» και υπογραμμίζει τη θέση της, ότι δηλαδή «το ΤΤ μπορεί να αποτελέσει τον αξιόπιστο πυρήνα ενός τέταρτου, τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προστασία της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12891&subid=2&pubid=112978592

Δεν υπάρχουν σχόλια: